Rotoped vs. stepper

08.07.2009 14:01
Často kladenou otázkou v poradnách je ta, jaký přístroj si zvolit - stepper či rotoped? Každý má své pro a proti. Každý tvaruje trošku jiné oblasti Vašeho těla. Ovšem každý splní přesně to co má. A to je formování Vaší postavy k hezčím tvarům. Pokud si nevíte rady který tento fitness přístroj si máte vybrat, pak si přečtěte tento článek celý...

 

Rotoped
Rotoped je účinným spalovačem tuků. Nejenom že přispívá k hubnutí, tvaruje také spodní polovinu těla -hýždě, stehna, nohy, posiluje oběhový systém, zvětšuje kapacitu plic a zlepšuje tělesnou kondici. Měl by mít tyto základní funkce: měřič času, vzdálenosti, rychlosti, otáček, kalorií, tepové frekvence

Stepper
Stepper je simulátor chůze do schodů, výborně se hodí pro trénink hýžďového a stehenního svalstva, trénuje srdeční a oběhový systém, zlepšuje kondici. Cvičení na stepperu je mnohem šetrnější pro kolena než klasické stoupání do schodů, protože klouby jsou méně namáhány. Funguje tak, že se postavíte na plošiny pro chodidla, nastavíte si jednotlivé funkce a pak přenášením váhy střídavě zatěžuje jednu a druhou nohu. Tlak kladete na tu plošinu, která jde dolů a tu, která jde nahoru odlehčete. Madla pro ruce slouží k udržování rovnováhy nikoli k tomu, abychom se o ně opírali celou svou tělesnou vahou.
Mě by mít tyto základní funkce: počítání kroků, počet kroků za minutu, doba tréninku, vydaná energie v kaloriích


Jak často?
Jak často se věnovat cvičení na těchto strojích, to je další často kladený dotaz. Je třeba si uvědomit, že tělo začíná spalovat kalorie až po dvaceti minutách pohybu, takže je třeba cvičit alespoň 40-45 minut, nejlépe třikrát týdně. Vše ovšem záleží na vašich možnostech, právě problematika času je častou překážkou. Je ovšem škoda po počátečním nadšení přestat cvičit, zvlášť když nějakou dobu trvá, než se dostaví výsledky. Nejlépe je proto začlenit tento pohyb například do sledování večerních zpráv či sledování seriálu. Čas vám tak bude rychleji plynout a spojíte příjemné s užitečným. Je opravdu škoda, abyste po počátečním úsilí odstrčili stroj někam do kouta a nechali na něj sedat prach. Začátky jsou vždycky těžké, ale vydržte alespoň měsíc nebo dva a pak zjistíte, že pohyb k životu potřebujete a vaše tělo ho bude samo vyžadovat. Neméně častou otázkou je, za jak dlouho se výsledky projeví. Na to odpovídám pokaždé stejně - nemám věšteckou kouli a nebudu střílet od boku. každé tělo funguje jinak a tak tím jediným spolehlivým ukazatelem je jedině vaše tělo a vy sami- protože budete první, kdo zjistí, že už se s ním něco děje. Občas také nechápu, proč se vlastně ptáte, za jak dlouho bude něco vidět- znamená to snad, že když řeknu nějakou moc dlouho dobu, že se na to vykašlete a nebudete ani začínat? Pak je vaše motivace vážně malá a to je škoda.

Poslední věc, kterou je třeba zmínit, je tepová frekvence. K tomu, aby vaše tělo účinně spalovalo tuky je dobré znát hodnotu tepové frekvenci, při které se tak děje. Měřič tepové frekvence je jedna ze základních věcí, kterou je třeba sledovat. Zde je vzorec pro její výpočet. Zjistíte podle něj, na jaké hranici je třeba ji udržovat tak, aby spalování tuků bylo účinné- musíte si tedy nastavit takovou zátěž, abyste při ní dosahovali této hodnoty.
Nejvhodnější tepová frekvence během zátěže by měla být mezi 60-85% maximální tepové frekvence, která se počítá: 220 - věk. Výpočet je takovýto: například ve 40 letech je maximální tepová frekvence 220 - 40 = 180 tepů/min. Spodní hranice 60% je 180 x 0,60 = 108 tepů/min., horní hranice 85% je 180 x 0,85 = 153 tepů/min. Takže ve 40 letech by při zvyšování zdatnosti mělo být nejméně 108 tepů a nejvíce 153 tepů/min.- čili optimální je někde uprostřed mezi těmito hodnotami.

Co říci na závěr? sportujte, hýbejte se, budete nejenom hubnout, ale hlavně cítit se lépe nejenom na těle, ale i na duchu.

Erotické spodní prádlo, kalhotky, tanga, podprsenky, košilky, korzety levně, podvazky, punčochy, levné plavky, pyžama, noční košile, župany, punčochy, ponožky, moderní nábytek, botníky do malé předsíně, dětský nábytek, houpací sítě, závěsná křesla, jídelny, komody výprodej, knihovny nábytek, ložnice, matrace, nábytek z masivu, nábytek BRW, obývací pokoje, plastový nábytek, postele s úložným prostorem, ratanový nábytek, rustikální nábytek, sedací pytle, sedací soupravy, kožené sedací soupravy, skříně s posuvnými dveřmi, zahradní nábytek, levný nábytek, levné botníky, bytové doplňky a dekorace, český nábytek, dětský nábytek, dílenský nábytek, levné houpací sítě, jídelny, levné komody, konferenční stolky, koupelnový nábytek, levné kuchyně, kovový nábytek Bzenec, levné ložnice sestavy, levné matrace, nábytek z masivu, obývací pokoje, levné postele, rustikální nábytek bazar, levné sedací pytle, levné sedací soupravy, kožené sedací soupravy levné, levné skříně, levné stoly, levný zahradní nábytek, koupelny, vodovodní baterie, umyvadla, wc mísy, vany, elektronické bidety, sprchové kouty, sprchové vaničky, koupelnové doplňky, koupelnový nábytek výprodej, bojlery, radiátory, expanzní nádoby, levné spodní prádlo, dámské spodní prádlo, erotické prádlo, levné podprsenky, sportovní podprsenka, kalhotky, tanga, svatební spodní prádlo, topy, tílka, košilky, korzety, podvazky, saténové prádlo, bezešvé spodní prádlo, sportovní prádlo, pánské spodní prádlo, pánská tanga, pyžama, noční košile, župany, dětské spodní prádlo, plavky 2013, dívčí plavky, pro těhotné a kojící, nářadí, aku nářadí, auto nářadí, elektrické nářadí, kompresory, pneu nářadí, boxy na nářadí, brašny, nářadí Knipex, nýtovací kleště, ruční nářadí, dárky, dárky pro muže, dárky pro ženy, dárky k narozeninám, čokoládové dárky, dárek k výročí, svatební dary, dárky k svátku, erotické dárky, ptákoviny, vtipné dárky, dárky k valentýnu, dárky pro děti, vánoční dárky, levný nábytek, moderní nábytek, fitness výživa, nábytek z masivu, levné sedací soupravy, koupelnové doplňky, prádlo,