Doplňky výživy

08.07.2009 14:00
Doplňky výživy nebo jiným označením sportovní výživa se mezi sportovce rozšířila velmi rychle. Doplňky výživy se používají ve všech sportech: vytrvalostní sporty, silové sporty, bojové sporty atd. Zaměříme se však na sportovní výživu pro silové sporty, konkrétně pro kulturistiku.


Proč se při posilování používá sportovní výživa?

Jestliže chcete nabrat svalovou hmotu, musíte splnit několik základních podmínek, které odstartují vaše úsilí a časem se uvidí zda jste dostatečně vytrvalý, aby jste si zasloužili výsledky.

Většina začátečníků přikládá sportovní výživě příliš velkou pozornost. Není to špatně, ale jde o to, že při koupi doplňků výživy převážně začátečník kupuje věci, které pro začátečníka nejsou nijak podstatné – nutné. Jako začátečník má každý v sobě dostatek sil a energie pro samotný trénink a svalový růst. Jestli tedy jako začátečník začnete používat několik anabolizérů na jednou nebude to nejlepší volba. Začátečník potřebuje kvalitní proteinový přípravek, který dokáže ochraňovat především klouby a šlachy. Výživa kloubních spojů je pro začátečníky nejdůležitější, jelikož drtivá většina začátečníků se až doposud (někteří i nadále) stravovali nevhodně – obyčejné nevýživné jídlo. První nutností bude začít s úpravou jídelníčku, které se zde nechci věnovat, je to dlouhé samostatné téma. Co si mám tedy jako začátečník koupit? Základem musí být kvalitní protein ochraňující a vyživující klouby. Další investicí by měli být vitamíny - multivitamín a lze také navýšit příjem vitamínu C. V několika měsících by to mělo bohatě stačit.
Jestliže jste typ obtížně nabírající, můžete do vaší výbavy zařadit i sacharidový přípravek – Gainer

Naprostým základem musí být však pravidelná výživná strava, která tvoří základ pro vaše budoucí svaly!

Cvičím několik měsíců, co si mám pořídit?

Jestli již cvičíte několik měsíců (máte doma kvalitní protein a vitamíny) můžete začít používat Creatin, který vám dodá další sílu pro trénink a oživí se tím tak vaše tréninky a chuť na těžký objemový trénink. Jestli chcete investovat dále, pořiďte si BCAA, které vašim svalům dodají 3 důležité aminokyseliny – Valin, Leucin, Isoleucin

Cvičím delší dobu a již jsem nějaké doplňky vyzkoušel, co dál?

Na trhu je k dostání velký výběr doplňků výživy v různých kvalitách za různé ceny. Na výběr dále máte z osvědčeného HMB – které je v poslední době prodávanější než samotný Creatin monohydrát pro svůj silný účinek, na který reaguje každé tělo.
Potom je možné vybírat z různých aminokyselin, jak samotných, tak ze směsí. Základem je však stále kvalitní proteinový přípravek a vitamíny, na které se často zapomíná. Sportovní výživa dokáže tělo popostrčit dopředu s viditelnými výsledky a to i bez velkých investic. Nutné je dodržovat objemový jídelníček, na který musíte spoléhat a jídelníček vhodně doplňovat i o další živiny z doplňků výživy, které obsahují látky, které by jste těžko získávali z pevné stravy.
Je důležité doplňky výživy mezi sebou vhodně kombinovat a nemíchat do sebe různé značky výrobků od různých výrobců. Volba jednotlivých dávek suplementů během dne je taky velmi podstatná. Jestli budete doplňky výživy dávkovat v nízkých dávkách, či v příliš vysokých, budete ztrácet peníze, které jste do sportovní výživy investovali.


Erotické spodní prádlo, kalhotky, tanga, podprsenky, košilky, korzety levně, podvazky, punčochy, levné plavky, pyžama, noční košile, župany, punčochy, ponožky, moderní nábytek, botníky do malé předsíně, dětský nábytek, houpací sítě, závěsná křesla, jídelny, komody výprodej, knihovny nábytek, ložnice, matrace, nábytek z masivu, nábytek BRW, obývací pokoje, plastový nábytek, postele s úložným prostorem, ratanový nábytek, rustikální nábytek, sedací pytle, sedací soupravy, kožené sedací soupravy, skříně s posuvnými dveřmi, zahradní nábytek, levný nábytek, levné botníky, bytové doplňky a dekorace, český nábytek, dětský nábytek, dílenský nábytek, levné houpací sítě, jídelny, levné komody, konferenční stolky, koupelnový nábytek, levné kuchyně, kovový nábytek Bzenec, levné ložnice sestavy, levné matrace, nábytek z masivu, obývací pokoje, levné postele, rustikální nábytek bazar, levné sedací pytle, levné sedací soupravy, kožené sedací soupravy levné, levné skříně, levné stoly, levný zahradní nábytek, koupelny, vodovodní baterie, umyvadla, wc mísy, vany, elektronické bidety, sprchové kouty, sprchové vaničky, koupelnové doplňky, koupelnový nábytek výprodej, bojlery, radiátory, expanzní nádoby, levné spodní prádlo, dámské spodní prádlo, erotické prádlo, levné podprsenky, sportovní podprsenka, kalhotky, tanga, svatební spodní prádlo, topy, tílka, košilky, korzety, podvazky, saténové prádlo, bezešvé spodní prádlo, sportovní prádlo, pánské spodní prádlo, pánská tanga, pyžama, noční košile, župany, dětské spodní prádlo, plavky 2013, dívčí plavky, pro těhotné a kojící, nářadí, aku nářadí, auto nářadí, elektrické nářadí, kompresory, pneu nářadí, boxy na nářadí, brašny, nářadí Knipex, nýtovací kleště, ruční nářadí, dárky, dárky pro muže, dárky pro ženy, dárky k narozeninám, čokoládové dárky, dárek k výročí, svatební dary, dárky k svátku, erotické dárky, ptákoviny, vtipné dárky, dárky k valentýnu, dárky pro děti, vánoční dárky, levný nábytek, moderní nábytek, fitness výživa, nábytek z masivu, levné sedací soupravy, koupelnové doplňky, prádlo,