Proteiny

08.07.2009 14:02
Jistě to dobře znáte, chcete konečně něco pořádného udělat se svojí postavou nebo jste přijali novou sportovní výzvu ve formě postupu do vyšší soutěže či výkonnostní třídy. Začínáte přemýšlet, jak rychleji a lépe rozvinout svalovou hmotu, snížit procento tuku v těle, získat větší sílu, výbušnost, vytrvalost a kondici. Objevili jste proteiny. Máte napůl vyhráno.

 


Ale bohužel množství druhů a nabídka mnoha firem je tak obrovská, že si prostě nedovedete správně vybrat. Je nutné si nechat poradit, ale jak to provést správně? Nejlépe by vám měl pomoci váš osobní trenér nebo akreditovaný výživový poradce. Dále pak zkušenější kolega (zcela upřímně, zde rada nemusí být vždy ta nejlepší pro vás) nebo lépe školený odborník (trenér, výživový poradce) ve fitcentru.

Proteinů je nepřeberné množství a každý je specificky určen pro určitého sportovce a určitou fázi tréninku. Proteiny můžeme rozdělit do několika základních kategorií podle obsahu proteinu. Tzv. „Gainery“, které obvykle obsahují 10-30% proteinu a slouží zejména v objemové fázi tréninku k vybudování „hrubé svalové hmoty“. Obsahují značnou část sacharidů pro zajištění dostatku energie potřebné pro kvalitní trénink. Dále sacharido-proteinové nápoje 30-50%, které představují jakýsi přelomový můstek mezi gainery. Obě kategorie se výborně hodí zejména pro mladší generaci, která potřebuje růst a zoufale přemýšlí, jak nějaké to kilo svalové hmoty nabrat. Za „Proteiny“ považujeme 50-99% přípravky. Ty z dolní poloviny 50-65% lze označit za tzv. výkonnostní. Hodí se především pro fyzicky náročné výkony (kulturistika, vzpírání, apod.) ve fázi objemového tréninku. Ty z horní poloviny 65%-90% pak pro sporty nevyžadující vysoký energetický výdej a pro jinou fázi tzv. rýsování, kdy sportovec potřebuje odstranit nepotřebný tělesný tuk. A nakonec tu máme vysoce kvalitní proteiny určené pro redukci tukové tkáně. Obsahuje extrémně kvalitní, čistý a maximálně účinný 90-99% protein bez obsahu tuku a cukru. Doporučeno zejména ženám pro snadnější změnu stravovacích a nutričních návyků a pro podporu redukčních diet. Poslední část tvoří speciality jako proteiny na překonání hladovění v období spánku, anabolizéry, energetické přenašeče apod.

Jestli si myslíte, že máme vyhráno, tak jste na omylu. Zatím jsme si jen nahrubo vysvětlili základní kategorie. Dále se musíme podívat na zoubek samotným proteinům. Cože to vlastně uvnitř je?

 Již několik let je nejvíce využívána kvalitní syrovátka (Whey Protein) pro své výborné nutriční vlastnosti a rychlou možnost štěpení na potřebné aminokyseliny. Aminokyseliny, a to zejména esenciální (nezbytné) jsou přesně to, co naše tělo potřebuje k rozvoji a budování svalových tkání.  Syrovátka opět může být připravena různým způsobem a v různé kvalitě. Podíváme se nyní na některé tajemné značky vyskytující se na obalech. WPC – znamená syrovátkový koncentrát, jedná se dnes o základní složku s poměrně značným obsahem laktózy 20-50% (citlivé osoby mají problém s její stravitelností) a kolem 5% tuku. WPI – syrovátkový izolát je sofistikovanější forma s menším obsahem laktózy a tuku. CFM – syrovátka připravená technologií křížové mikrofiltrace prakticky bez laktózy (cca do 3%)  a tuku. IOX – je zatím nejmodernější forma přípravy za pomocí iontové výměny prakticky bez laktózy a tuku a ve vysoké koncentraci proteinů 99%. Setkáte se rovněž s kombinacemi s méně hodnotnými zdroji proteinů jako např. sója, apod., těm je lépe se zdaleka vyhnout. Pokud chcete mít jistotu, že vaše úsilí nevyjde naprázdno a výsledky se dostaví, sáhněte po kvalitním proteinu s jasně deklarovanými hodnotami, nejlépe pravidelně ověřovanými autorizovanými laboratořemi.

Co se musíme dozvědět z obalu výrobku?

Určitě základní údaje o obsahu bílkovin, cukrů a tuků a celkovou energetickou hodnotu. (Je povinnost výrobců uvádět hodnoty na 100g výrobku, takže je snadno porovnáte mezi sebou. ) Dále složení proteinů (zda se jedná o čistý syrovátkový protein, či nějakou směsku). Jaké frakce proteinů a v jakém poměru byly užity (poznáte podle výpisu složení od prvku s nejvyšším obsahem k prvku s nejnižším). Kompletní tabulku aminokyselinového spektra s vyčísleným obsahem jednotlivých aminokyselin. Protože konec konců právě aminokyseliny jsou to, co nás opravdu z hlediska svalové hmoty zajímá. Pokud kterýkoliv z těchto údajů na obalu chybí musíme si nutně položit otázku: Co se nám výrobce snaží zatajit a proč?

Erotické spodní prádlo, kalhotky, tanga, podprsenky, košilky, korzety levně, podvazky, punčochy, levné plavky, pyžama, noční košile, župany, punčochy, ponožky, moderní nábytek, botníky do malé předsíně, dětský nábytek, houpací sítě, závěsná křesla, jídelny, komody výprodej, knihovny nábytek, ložnice, matrace, nábytek z masivu, nábytek BRW, obývací pokoje, plastový nábytek, postele s úložným prostorem, ratanový nábytek, rustikální nábytek, sedací pytle, sedací soupravy, kožené sedací soupravy, skříně s posuvnými dveřmi, zahradní nábytek, levný nábytek, levné botníky, bytové doplňky a dekorace, český nábytek, dětský nábytek, dílenský nábytek, levné houpací sítě, jídelny, levné komody, konferenční stolky, koupelnový nábytek, levné kuchyně, kovový nábytek Bzenec, levné ložnice sestavy, levné matrace, nábytek z masivu, obývací pokoje, levné postele, rustikální nábytek bazar, levné sedací pytle, levné sedací soupravy, kožené sedací soupravy levné, levné skříně, levné stoly, levný zahradní nábytek, koupelny, vodovodní baterie, umyvadla, wc mísy, vany, elektronické bidety, sprchové kouty, sprchové vaničky, koupelnové doplňky, koupelnový nábytek výprodej, bojlery, radiátory, expanzní nádoby, levné spodní prádlo, dámské spodní prádlo, erotické prádlo, levné podprsenky, sportovní podprsenka, kalhotky, tanga, svatební spodní prádlo, topy, tílka, košilky, korzety, podvazky, saténové prádlo, bezešvé spodní prádlo, sportovní prádlo, pánské spodní prádlo, pánská tanga, pyžama, noční košile, župany, dětské spodní prádlo, plavky 2013, dívčí plavky, pro těhotné a kojící, nářadí, aku nářadí, auto nářadí, elektrické nářadí, kompresory, pneu nářadí, boxy na nářadí, brašny, nářadí Knipex, nýtovací kleště, ruční nářadí, dárky, dárky pro muže, dárky pro ženy, dárky k narozeninám, čokoládové dárky, dárek k výročí, svatební dary, dárky k svátku, erotické dárky, ptákoviny, vtipné dárky, dárky k valentýnu, dárky pro děti, vánoční dárky, levný nábytek, moderní nábytek, fitness výživa, nábytek z masivu, levné sedací soupravy, koupelnové doplňky, prádlo,