Aminokyseliny a jejich používání

08.07.2009 13:40
Aminokyseliny jako takové ve stravě prakticky nenajdeme. Najdeme je pouze jako součást bílkovin. Proto nám z živočišných zdrojů poslouží především maso (hlavně libové). Výhodou je, že živočišné zdroje obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin. Na druhou stranu je třeba dávat pozor na nadměrný příjem tuků a cholesterolu. Co se týče rostlinných zdrojů, zde tyto problémy odpadají.

 


Navíc dostáváme vlákninu a další blahodárné látky. Problém ale vězí v tom, že mimo sóju prakticky nikde nenajdeme plnohodnotné zastoupení všech základních aminokyselin. Přesné vyvážení aminokyselin je možno hlídat a doplňovat pomocí aminokyselinových přípravků. Navíc je efekt mnohem rychlejší, jelikož bílkovina musí projít před totálním rozštěpením mnoha složitými štěpnými procesy.

U silových sportů je jejich příjem nezbytnou nutností. Tělo potřebuje aminokyseliny k svalovému růstu, regeneraci po fyzické aktivitě, k zabránění poškození a odbourávání svalů, a v neposlední řadě ke zvýšení svalového výkonu a zlepšení imunity. Většinu aminokyselin si dokáže lidský organismus vyrobit sám, ale existuje 9 aminokyselin, které si nedokážeme vyrobit sami. Takové aminokyseliny nazýváme esenciální neboli nezbytné. Esenciální aminokyseliny, které musí být do těla dodávány s potravinami a jsou to: cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin.

Aminokyseliny chrání svalovou hmotu před devastací. Již toto krátké konstatování by bylo dobrým důvodem k jejich suplementaci. Leucin, izoleucin a valin (označované společně anglickou zkratkou BCAA) patří mezi osm esenciálních aminokyselin, které musí být přijímány potravou, protože si je organismus nedokáže vyrobit. Ovšem i mezi nimi mají výjimečné postavení, protože ve spektru ostatních aminokyselin tvořících svalovou bílkovinu zaujímají celou třetinu!

Větvené aminokyseliny vstupují během tréninku do energetického metabolismu a jsou využívány jako zdroj energie. Dochází tedy k štěpení svalové hmoty (destrukce – katabolismus) a tím trpí jak regenerace, tak nárůst svalové hmoty. Pokud dodáme větvené aminokyseliny formou suplementu, tak této krajně nepříznivé situaci do značné míry zabráníme, protože spotřebované aminokyseliny jsou ihned nahrazeny. Tato situace je ještě více vyhrocená právě při dietách s nízkým obsahem sacharidů (v kulturistice při rýsovacích dietách) a při hladovění. Jejich potřeba tedy výrazně stoupá, protože organismus v tomto případě je mnohem více využívá jako energetickou náhražku chybějících sacharidů. Jejich příjem nijak nezatěžuje játra, protože nejsou jimi metabolizovány a jsou zpracovávány přímo ve svalu. Tím, že snižují tvorbu kyseliny mléčné (laktátu) jako nejvýznamnějšího odpadního produktu anaerobního metabolismu, tak to signalizuje, že svaly „šetří“ zásobní svalový glykogen a tím mají více energie na trénink. Suplementace BCAA napomáhá i odbourávání podkožního tuku.

Erotické spodní prádlo, kalhotky, tanga, podprsenky, košilky, korzety levně, podvazky, punčochy, levné plavky, pyžama, noční košile, župany, punčochy, ponožky, moderní nábytek, botníky do malé předsíně, dětský nábytek, houpací sítě, závěsná křesla, jídelny, komody výprodej, knihovny nábytek, ložnice, matrace, nábytek z masivu, nábytek BRW, obývací pokoje, plastový nábytek, postele s úložným prostorem, ratanový nábytek, rustikální nábytek, sedací pytle, sedací soupravy, kožené sedací soupravy, skříně s posuvnými dveřmi, zahradní nábytek, levný nábytek, levné botníky, bytové doplňky a dekorace, český nábytek, dětský nábytek, dílenský nábytek, levné houpací sítě, jídelny, levné komody, konferenční stolky, koupelnový nábytek, levné kuchyně, kovový nábytek Bzenec, levné ložnice sestavy, levné matrace, nábytek z masivu, obývací pokoje, levné postele, rustikální nábytek bazar, levné sedací pytle, levné sedací soupravy, kožené sedací soupravy levné, levné skříně, levné stoly, levný zahradní nábytek, koupelny, vodovodní baterie, umyvadla, wc mísy, vany, elektronické bidety, sprchové kouty, sprchové vaničky, koupelnové doplňky, koupelnový nábytek výprodej, bojlery, radiátory, expanzní nádoby, levné spodní prádlo, dámské spodní prádlo, erotické prádlo, levné podprsenky, sportovní podprsenka, kalhotky, tanga, svatební spodní prádlo, topy, tílka, košilky, korzety, podvazky, saténové prádlo, bezešvé spodní prádlo, sportovní prádlo, pánské spodní prádlo, pánská tanga, pyžama, noční košile, župany, dětské spodní prádlo, plavky 2013, dívčí plavky, pro těhotné a kojící, nářadí, aku nářadí, auto nářadí, elektrické nářadí, kompresory, pneu nářadí, boxy na nářadí, brašny, nářadí Knipex, nýtovací kleště, ruční nářadí, dárky, dárky pro muže, dárky pro ženy, dárky k narozeninám, čokoládové dárky, dárek k výročí, svatební dary, dárky k svátku, erotické dárky, ptákoviny, vtipné dárky, dárky k valentýnu, dárky pro děti, vánoční dárky, levný nábytek, moderní nábytek, fitness výživa, nábytek z masivu, levné sedací soupravy, koupelnové doplňky, prádlo,