Cviky na biceps

08.07.2009 13:45

Trénink bicepsů je něčím, na co prakticky nikdo nezapomíná. Snad každého uchvátily Arnoldovy bicepsy, které se nemohou vejít do žádného běžného rukávu. Biceps je poměrně malý sval a bývá přetrénován častěji, než kterýkoliv jiný sval. Je třeba si uvědomit, že ruku netvoří pouze biceps, ale zhruba 2/3 objemu paže tvoří triceps. Nesmíte zapomenout ani na to, že 50 cm paže nevybudujete na 50kg těle!

Bicepsový zdvih s velkou činkou v stoji
Tento cvik je základním cvikem pro rozvoj objemu i síly bicepsů. Provádět jej můžete s velkou nakládací činkou s rovnou osou, nebo s EZ osou. Pokud použijete rovnou osu, může se stát, že budete pociťovat bolest v zápěstí, lomená EZ osa zápěstím uleví bez snížení účinnosti cviku. Rozkročte se na šířku ramen, předkloňte se a podhmatem uchopte velkou nakládací činku! Šířka úchopu by měla zhruba odpovídat šířce ramen. Při této šířce úchopu je rovnoměrně zatěžována vnitřní i vnější část bicepsu. Postavte se do vzpřímené polohy! Ruce mějte mírně pokrčené! Nyní zdvihněte činku do maximálního pokrčení bicepsů! V konečné fázi se nezaklánějte ani nezvedejte lokty! Pohyb dolů brzděte! Soustřeďte se na práci bicepsů, v základním provedení nepoužívejte cheating! Při spouštění činky vydechujte, při začátku zdvihu se nadechujte! Zastavme se ještě u cheatingu: U bicepsového zdvihu s velkou činkou v stoji se s oblibou využívá cheating. Tato metoda obecně spočívá v tom, že nějakým způsobem usnadníme průchod nejobtížnější fází cviku, tzv. mrtvým bodem. Tato metoda nám umožňuje použít vyšší zátěž, než s jakou bychom dokázali svičit čistě. Pokud je cheating prováděn správně, znamená i další svalový přírůstek. Nyní již k provedení: Postavte se do základního bicepsového postoje! Trochu se předkloňte a lehkým zhoupnutím v kolenou (švihem) uveďte činku do pohybu! Závěrečnou fázi cviku však musíte provádět pouze silou bicepsů, pokud se při ní zakláníte, máte naloženo příliš!

Bicepsový zdvih s velkou činkou nadhmatem
Tento cvik se používá jak pro trénink bicepsů, tak pro rozvoj předloktí. Provedení je stejné jako u klasického bicepsového zdvihu, hmotnost použitelného závaží je však menší.

Bicepsový zdvih s jednoručními činkami
Cvičení s jednoručními činkami se provádí ve stoji, v sedě, v sedě na šikmé lavičce atd. Cvičit můžeme oběma rukama současně, střídavě (jednou levou, jednou pravou ...) nebo odcvičit určitý počet zdvihů jednou a potom totéž druhou rukou. Poslední jmenovaný postup je však spíše záležitosti koncentrovaných bicepsových zdvihů (bude o nich řeč později). Výhoda jednoručních činek spočívá např. i v tom, že při cvičení můžeme provádět i supinaci (otáčení) zápěstí. Proberme si nyní např. střídavý bicepsový zdvih se supinací v stoji. Postavte se zpříma, rozkročeni na šířku ramen, jednoruční činky podél těla, dlaně směřují k tělu! Nyní proveďte jednou rukou bicepsový zdvih s tím, že při něm ještě budete otáčet činkou tak, aby v horní poloze vaše dlaň směřovala vzhůru (jako při klasickém bicepsovém zdvihu)! Činku můžete zvedat také před hrudníkem (odpovídá úzkému úchopu u bicepsového zdvihu s velkou činkou) nebo s rukou vytočenou od těla (odpovídá širokému úchopu). To, že cvičíme vždy pouze jednou rukou, nám umožňuje lepší soustředění na práci bicepsů než u velké činky. Po dosažení horní polohy začněte činku kontrolovaně (činka brzděná silou bicepsů) spouštět do výchozí polohy! Totéž proveďte i s druhou rukou! Při spouštění činky se nadechujte, při dokončení zdvihu vydechujte!

Koncentrovaný bicepsový zdvih s oporou o stehno
Asi nejznámějším izolovaným cvikem pro rozvoj (nebo spíše tvarování) bicepsů je koncentrovaný bicepsový zdvih s oporou o stehno (častěji se říká "s oporou o koleno). Sedněte si na lavičku, široce se rozkročte, levou rukou se opřete o levé koleno,předkloňte se a uchopte pravou rukou jednoruční činku! Nadloktí (triceps) si opřete o vnitřní stranu stehna tak, aby svíralo s podlahou pravý úhel! Nyní pouze silou bicepsu zdvihněte jednoruční činku do maximálního smrštění bicepsu! Poloha vašeho nadloktí musí během celého cvičení zůstat v neměnné poloze! Pokud se v závěrečné fázi musíte zaklánět, máte "naloženo" příliš! Při spouštění činky do výchozí polohy nepropínejte ruku v lokti, ruku nechávejte mírně pokrčenou! Stejně jako při klasických bicepsových zdvihách s jednoručkami můžete i při tomto cviku provádět supinaci zápěstí.

Kladívkový bicepsový zdvih
Cvik se provádí s jednoručkami ve stoji či v sedě. Rozdíl proti klasickým bicepsovým zdvihům s jednoručkami je jediný - dlaně během celého cviku zůstávají v konstantní poloze, a to směrem k sobě (k tělu). V konečné fázi směřují palce vzhůru. Kladívkové zdvihy je možno provádět střídavě, nebo oběma rakama současně. Opět je důležité soustředění na práci bicepsů. Cvik je vhodné občas zařadit i proto, aby naše paže (resp. bicepsy) vypadaly dobře i při normálním životě - nechodíme s dlaněmi vytočenými dopředu, ale tak jako při kladívkových zdvihách - k tělu.

Cvičení na přístrojích
Jako pro každou svalovou patrii existují i pro trénink bicepsů různé pomůcky a přístroje. Vesměs se však jedná o tvarovací cviky. Často používaným cvikem jsou zdvihy na bicepsovém pultu (často nazývaný též "Scottova lavička"). Jedná se o bicepsový zdvih, kdy máme nadloktí opřené o šikmou lavičku. Zdvihy provádíme s velkou nakládací činkou (s rovnou nebo s EZ osou). Do značné míry je zde vyloučena spolupráce ramen.


Erotické spodní prádlo, kalhotky, tanga, podprsenky, košilky, korzety levně, podvazky, punčochy, levné plavky, pyžama, noční košile, župany, punčochy, ponožky, moderní nábytek, botníky do malé předsíně, dětský nábytek, houpací sítě, závěsná křesla, jídelny, komody výprodej, knihovny nábytek, ložnice, matrace, nábytek z masivu, nábytek BRW, obývací pokoje, plastový nábytek, postele s úložným prostorem, ratanový nábytek, rustikální nábytek, sedací pytle, sedací soupravy, kožené sedací soupravy, skříně s posuvnými dveřmi, zahradní nábytek, levný nábytek, levné botníky, bytové doplňky a dekorace, český nábytek, dětský nábytek, dílenský nábytek, levné houpací sítě, jídelny, levné komody, konferenční stolky, koupelnový nábytek, levné kuchyně, kovový nábytek Bzenec, levné ložnice sestavy, levné matrace, nábytek z masivu, obývací pokoje, levné postele, rustikální nábytek bazar, levné sedací pytle, levné sedací soupravy, kožené sedací soupravy levné, levné skříně, levné stoly, levný zahradní nábytek, koupelny, vodovodní baterie, umyvadla, wc mísy, vany, elektronické bidety, sprchové kouty, sprchové vaničky, koupelnové doplňky, koupelnový nábytek výprodej, bojlery, radiátory, expanzní nádoby, levné spodní prádlo, dámské spodní prádlo, erotické prádlo, levné podprsenky, sportovní podprsenka, kalhotky, tanga, svatební spodní prádlo, topy, tílka, košilky, korzety, podvazky, saténové prádlo, bezešvé spodní prádlo, sportovní prádlo, pánské spodní prádlo, pánská tanga, pyžama, noční košile, župany, dětské spodní prádlo, plavky 2013, dívčí plavky, pro těhotné a kojící, nářadí, aku nářadí, auto nářadí, elektrické nářadí, kompresory, pneu nářadí, boxy na nářadí, brašny, nářadí Knipex, nýtovací kleště, ruční nářadí, dárky, dárky pro muže, dárky pro ženy, dárky k narozeninám, čokoládové dárky, dárek k výročí, svatební dary, dárky k svátku, erotické dárky, ptákoviny, vtipné dárky, dárky k valentýnu, dárky pro děti, vánoční dárky, levný nábytek, moderní nábytek, fitness výživa, nábytek z masivu, levné sedací soupravy, koupelnové doplňky, prádlo,