Kloubní výživa
Bolesti kloubů, zhoršená kvalita pokožky, třepící se vlasy, ulamující se nehty... Každý z nás se alespoň s jedním z těchto problémů někdy setkal. Společným jmenovatelem těchto problémů může být nedostatečná výživa a tím pádem i zhoršená regenerace pojivových tkání.
Pojivovou tkáň neboli pojiva můžeme najít na mnoha místech v lidském organismu. Tvoří strukturu šlach, chrupavek, kloubní tekutiny, kostí, cév, kůži a rohovky oka. Struktura pojiv je v zásadě tvořena vláknitými proteiny - kolagenem, elastinem a keratinem a složitými proteoglykany.
Již před mnoha lety se objevily první výrobky, obsahující enzymaticky štěpenou („natrávenou“) želatinu, poskytující vhodné aminokyseliny - stavební kameny pro výstavbu pojivových tkání. Poté se objevily moderní látky, umožňující dynamičtější regeneraci pojiv, než samotná želatina. Mezi tyto látky patří glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM, kyselina hyaluronová.
Glukosamin sulfát - je přímou, strukturální složkou pojivových tkání, tvořící se v organismu. Dostatečné množství glukosaminu stimuluje chondrocyty k produkci dalších buněk, takže dochází i k obnově již poškozených tkání. Má i protizánětlivé působení.
Chondroitin sulfát - je základním stavebním kamenem chrupavčité tkáně. Je složen z opakujících se řetězců mukopolysacharidů (tedy opět cukry), které mají schopnost vázat vodu v pojivové tkáni. Tím zabezpečují mechanické a elastické vlastnosti pojivových tkání. Pokud jde o klouby a jejich správnou funkci, dostatek tekutin zabezpečuje správnou výživu a metabolismus kloubní chrupavky a zároveň funguje jako „tlumič“ rázů. Pokud bude v kloubech nedostatek tekutin, chrupavka vysychá, ztenčuje se a stává se křehkou. Dostatečné množství chondroitinu chrání chrupavku před vlivem rozkladných enzymů a stimuluje syntézu nové chrupavčité tkáně.
Kyselina hyaluronová - je hlavní složkou kloubní tekutiny - synovie. Tato tekutina, vlastně nejde ani tak o tekutinu, spíše o viskózní gel, hydratuje celý kloub a funguje v podstatě jako olej v převodovce - usnadňuje pohyb kloubů a zároveň tlumí nárazy.
MSM (metylsulfonylmetan) - je látkou, tvořící se, stejně jako předchozí, v lidském organismu. Je přítomný při tvorbě vláken kolagenu. Má výrazné antioxidační působení, čímž eliminuje negativní působení volných radikálů, poškozujících buňky. Je výborným zdrojem síry, bez níž nedochází k syntéze dvou základních aminokyselin pojivových tkání - methioninu a cysteinu.
Kloubní výživa je určena:
- na doplnění a obohacení výživy při kloubních potížích
- pro osoby, u nichž jsou klouby a vazivové tkáně vystaveny zvýšenému riziku opotřebení a námaze (při sportu, nadváze)
- pro osoby se sníženou pohyblivostí nebo únavou kloubů
- pro doplnění výživy v poúrazových stavech
- pro ženy jako prevence osteoporózy po menopauze
- pro osoby se sníženým příjmem vápníku