Redukční dieta

08.07.2009 13:51
Celosvětovým fenoménem posledních několika desetiletí se v civilizovaném západním světě stala nadváha a obezita. Oba tyto známé a rozšířené civilizační problémy spadají do kategorie chorob, čili zdaleka nejde jen o pouhou nepříjemnost, která obtěžuje a komplikuje život, nýbrž o závažné onemocnění přinášející mnohá přidružená zdravotní rizika.



Snahou lékařů a dietologických odborníků je proto vyvíjet postupy a metody, jakými lze dosáhnout odstranění příčiny zdravotních problémů plynoucích z nadměrné tělesné hmotnosti. Onou příčinou je nadváha sama, kdy jejím snížením ubývá přímou úměrou i rizikových faktorů s ní spojených.

Jednou z cest ke snížení tělesné váhy jsou, jak již název napovídá, právě redukční diety. Jde o způsob, kterým lze za pomoci úpravy jídelníčku a celkového životního stylu dosáhnout úbytku váhy. Je ovšem zapotřebí mít neustále na paměti, že redukční diety jsou často krátkodobou záležitostí, a ač mohou u konkrétních zájemců o snížení váhy či již pacientů trpících nadváhou či obezitou dobře fungovat, jejich obvyklým a nepříliš vítaným následkem po jejich ukončení je rychlý návrat k původním kilům. Nicméně i klasická redukční dieta může být dobrým startem, neboť je prvním krokem k uvědomění si svého problému a vůle ho efektivně řešit.

Obecně lze jistě říci, i když se může zdát, že jde o jakési zavedené klišé, že problematika hubnutí je blízká především ženám, a to nejen těm, které trpí skutečnou nadváhou. Dámy, ruku na srdce – která z vás, i ta štíhlá, se někdy nepozastavila nad nějakým tím „špíčkem“ a nezatoužila zhubnout třeba do plavek? Nelze však zapomínat ani na muže. I ti mívají problémy s váhou a její redukcí, a přitom jim příroda dala mnohem účinnější zbraně v boji s nadváhou než ženám.

Redukční diety jsou populárním konverzačním tématem a častou obsahovou náplní magazínů a časopisů. Existují diety testované specialisty v odborných studiích, ale i zcela klinicky neověřené vycházející z osobních zkušeností těch, kteří je již podstoupili. Ať jedny nebo druhé, je nutné říci, že každý, kdo se rozhodne pro některou z diet, by měl sledovat i další faktory ovlivňující tělesnou hmotnost a zdraví jako celek, než jen pouhou stravu, a v žádném případě se nepouštět do takových odtučňovacích programů, které mohou být vysloveně škodlivé a riskantní, zejména pak těch založených na nevyváženém jídelníčku, ve kterém chybí některé podstatné a důležité součásti.

Jak již bylo řečeno, neodmyslitelnou součástí redukční diety je pohyb. Krom sportu a jiných aktivit, které vykonáváme v rámci každodenního života, může jít třeba o cvičení.

Proč cvičení?

Cvičení je často zaměřeno na určité problematické partie těla, například bříško, stehna nebo zadeček. Cílenými cviky za pomoci trenéra je zvýšena účinnost diety a pohybu tím, že shazujeme kila opravdu jen tam, kde potřebujeme (tedy například na břiše místo na prsou). Navíc cvičením protahujeme tělo, zpevňujeme svaly a ulevujeme kostem od bolesti způsobené jednotvárným pohybem v zaměstnání či dlouhodobým sezením u počítače nebo v kanceláři. Cvičení je při redukční dietě vhodné tehdy, pokud nám tato aktivita přináší potěšení. Pokud však máme ke klasickému cvičení negativní vztah, je lépe se do něj vůbec nepouštět a najít si aktivitu jinou. V dnešní době je však škála nabídek nejrůznějších cvičebních programů velmi široká, a tak i když nejsme zrovna jeho skalními fanoušky, zkusme mu dát šanci.


Erotické spodní prádlo, kalhotky, tanga, podprsenky, košilky, korzety levně, podvazky, punčochy, levné plavky, pyžama, noční košile, župany, punčochy, ponožky, moderní nábytek, botníky do malé předsíně, dětský nábytek, houpací sítě, závěsná křesla, jídelny, komody výprodej, knihovny nábytek, ložnice, matrace, nábytek z masivu, nábytek BRW, obývací pokoje, plastový nábytek, postele s úložným prostorem, ratanový nábytek, rustikální nábytek, sedací pytle, sedací soupravy, kožené sedací soupravy, skříně s posuvnými dveřmi, zahradní nábytek, levný nábytek, levné botníky, bytové doplňky a dekorace, český nábytek, dětský nábytek, dílenský nábytek, levné houpací sítě, jídelny, levné komody, konferenční stolky, koupelnový nábytek, levné kuchyně, kovový nábytek Bzenec, levné ložnice sestavy, levné matrace, nábytek z masivu, obývací pokoje, levné postele, rustikální nábytek bazar, levné sedací pytle, levné sedací soupravy, kožené sedací soupravy levné, levné skříně, levné stoly, levný zahradní nábytek, koupelny, vodovodní baterie, umyvadla, wc mísy, vany, elektronické bidety, sprchové kouty, sprchové vaničky, koupelnové doplňky, koupelnový nábytek výprodej, bojlery, radiátory, expanzní nádoby, levné spodní prádlo, dámské spodní prádlo, erotické prádlo, levné podprsenky, sportovní podprsenka, kalhotky, tanga, svatební spodní prádlo, topy, tílka, košilky, korzety, podvazky, saténové prádlo, bezešvé spodní prádlo, sportovní prádlo, pánské spodní prádlo, pánská tanga, pyžama, noční košile, župany, dětské spodní prádlo, plavky 2013, dívčí plavky, pro těhotné a kojící, nářadí, aku nářadí, auto nářadí, elektrické nářadí, kompresory, pneu nářadí, boxy na nářadí, brašny, nářadí Knipex, nýtovací kleště, ruční nářadí, dárky, dárky pro muže, dárky pro ženy, dárky k narozeninám, čokoládové dárky, dárek k výročí, svatební dary, dárky k svátku, erotické dárky, ptákoviny, vtipné dárky, dárky k valentýnu, dárky pro děti, vánoční dárky, levný nábytek, moderní nábytek, fitness výživa, nábytek z masivu, levné sedací soupravy, koupelnové doplňky, prádlo,